Jamb 2020 likely Question and Answers for Day 2 - NaijaTikTok || 24/7 Naija Entertainments

NaijaTikTok || 24/7 Naija Entertainments

Nigeria's Top Blog for News, Gossip, Comedy, Videos,Events, Weddings, Nollywood, Celebs, Scoop and Games.

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Your Ad Spot

Monday, 16 March 2020

Jamb 2020 likely Question and Answers for Day 2

2020 Jamb English Questions and Answers is

what I shall cover today. Jamb 2020 is already

here and every Jamb candidate needs an idea

on what is likely to come out from Jamb use of

English.


I have already covered hot questions to expect

in Jamb 2020 Sweet Sixteen .


. Like you already know, the Jamb use of Egnlish

is compulsory for every candidate. Questions will

come out from all the sections specified in Jamb

English syllabus (as well as sweet sixteen).

English Comprehension Passages For Jamb

2020: You will be given c omprehension

passages and asked to answer the questions

that follow. The pattern of questions you get

from comprehension passages are:

According to the passage, …

What is the mood of the writer

Which of the following can be concluded

from the opening paragraph

The author at the point of narration should

be

From the passage, what cases define a

judge’s character?

What was the tone of the writer when he

said…

Which of the following is the main topic of

the passage

From the passage, it can be deduced that

“…….kick the bucket…”. This statement

means?

From the finding of the research described

in the passage, one can reason that?

Which of the following can be concluded

from the closing paragraph

Which of the following can be concluded

from the passage

NOTE: I have written a detailed article on how to

answer Jamb comprehension passages.

.

Let’s quickly go through likely questions Jamb

will set in Use of English t his Year . Are you

ready?

Question 1: Dele’s Speech at the naming

ceremony made father ANGRY. Choose the

capital letter that has the emphatic stress.

Choose the options to which the given sentence

relate.

A. Did Wale’s speech at the naming ceremony

make his father angry?

B. Did Dele’s speech at the naming ceremony

make his father happy?

C. Did Dele’s silence at the naming ceremony

make his father happy?

D. Did Dele’s speech at the naming ceremony

make his mother angry?

Answer : ‘Angry’ is in contrast with the

emphasized word ‘happy’. So, the answer is B

Question 2: Choose the option that has the

same vowel sound as the one represented by the

letter(s) underlined.

f amous

A. measure

B. breakfast

C. west

D. brave

Answer : The answer is D.

Question 3: Choose the appropriate stress

pattern from the options. The stressed syllabus

are written in capital letters.

Professional

A. pro-fes-sion-AL

B. pro-FES-sion-al

C. pro-fes-SION-al

D. PRO-fes-sion-al

Answer : The answer is C. Words that have base

suffixes of -SION, -TION and -ATION usually

have their primary stress on the syllabus before

the suffix and this remains constant even if more

syllables are added to the word.

Question 4: Choose the appropriate stress

pattern from the options

Apology

A. a-po-LO-gy

B. a-PO-lo-gy

C. a-po-lo-GY

D. A-po-lo-gy

Answer : The answer is B. Four syllable words

that end in -gy usually have their primary stress

on the second syllables.

Question 5: Choose the word that has the same

vowel sound as the underlined letter(s).

archive

A. cannon

B. darkness

C. bipsy

D. lighter

Answer : The answer is B

Question 6: Since the flight, Joy and Gift have

refused to talk to …..

A. each other

B. we

C. themselves

D. one another

Answer : The answer is A

Question 7: we went home early, …..?

A. we did

B. shall we

C. didn’t we

D. didn’t us

Answer : The answer is C. A statement that has

no auxiliary verb should make use of any of the

operators do, does or did based on the number

of subject and tense of verb in the statment.

Question 8: No one is there to reply, …….?

A. are they

B. is he/she

C. are we

D. aren’t he/she

Answer : The answer is A. A negative indefinite

pronoun (like nobody, no one, etc) should take a

positive question.

Question 9: The plan for the party ….. due to

incorporation

A. Fell through

B. fell about

C. fell out

D. Fell down

Answer : The answer is A. fall through means to

fail to happen while fell about means to laugh

uncontrollably.

Question 10: We had to …….. the group headed

by Taiwo

A. sell off

B. sell out

C. sell up

D. selled

Answer: The answer is B

Question 11: James and Henry were at daggers

drawn when I knew them. This means they

A. were good at drawing daggers

B. always wore daggers

C. were fighting everybody

D. were always angry with each other

Answer : The answer is D. If two persons are at

daggers drawn they are very angry with each

other.

Question 12: My book has become dog-eared

through use. This means that

A. the corners of the pages of my book are

crumpled

B. my book is designed like dog’s ears

C. my book is torn

D. my book is indispensable.

Answer: The correction option is A. This means

that the corners of the pages of my book are

crumpled.

Question 13: I had dinner with Tony and Nick

and they talked shop the whole time. This

means that they talked

A. about their job

B. all the time

C. about buying things from the shop

D. about taking me to the shop

Answer : The correct answer is A. To “talk shop”

means to talk about your job (work) with, the

people you work with.

Question 14: Choose the word which has the

same consonant sounds as the underlined letter

(s)

bri ng

A. wing

B. swig

C. gear

D. sin

Answer : A is correct.

Question 15: Nearest in meaning(Synonym) …..

Bisi has become an indispensable member of

staff

A. dedicated

B. principal

C. vital

D. effective

Answer: The correct answer is C. To be

indispensable means to be important or vital.

Question 16: Nearest in meaning (Synonym)… A

good leader is resolute in his decisions

A. unbiased

B. strong

C. stubborn

D. Firm

Answer : The answer is Firm. To be resolute

means to be firm. Other synonyms of resolute

are unyielding and determined.

Question 17: Nearest in meaning (Synonym)…

Mr Brown is often described as an astute

businessman.

A. shrewd

B. miserly

C. proud

D. thrifty

Answer: The correction option is A. An astute

person is someone who is clever and quick at

seeing what to do in a particular situation. Such

person can also be described as shrewd.

Question 18: Nearest in meaning (Synonym)…

The collector could not tell whether the painting

was genuine or not.

A. valid

B. authentic

C. expensive

D. reliable

Answer : B is correct. When something is

genuine, it is real.

Question 19: Opposite in meaning (Antonyms)…..

The test shows that the lumps are malignant

A. numerous

B. benign

C. cancerous

D. dominant

Answer : Benign is correct. Malignant means

harmful. Benign is the opposite.

Questions 20: Opposite in meaning (Antonyms)

….. The children await a severe punishment

A. rigorous

B. simple

C. mild

D. harsh

No comments:

Post a comment

Send us an Eyewitness Report in Your Environment via WhatsApp: +2347037203005 || Instagram @naijatiktok20 || or Email: naijatiktok@hotmail.com

Post Top Ad

Your Ad Spot